Descrierea proiectului

Proiectul isi propune sa investigheze interacţiunile din sistemul cuplat Pamant-Spatiu în corelatie cu cutremurele din Europa, folosind sistemele de monitorizare ale ionosferei existente in ambele ţări.

Obiectivul principal este de a studia fenomenele seismoionosferice şi de a identifica particularitatile de manifestare ale acestora. Folosind observatii experimentale si prelucrari matematice avansate,se va testa viabilitatea unui program terestru de detecţie a semnaturilor ionosferice asociate producerii cutremurelor. Cercetarea va fi efectuată in cadrul cooperării bilaterale Romania Cipru, între Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INCDFP RA) din România si Frederick Research Center (FRC) impreuna cu Cyprus Geological Survey din Cipru. Initierea acestei investigaţii s-a bazat pe faptul că ambele ţări se află în regiuni active seismic şi beneficiază de infrastructura de cercetare si de echipamente de monitorizare a fenomenelor ionosferice complementare:

-în România : 6 receptoare GNSS pentru monitorizarea variaţiei numarului de electroni liberi din ionosfera si 1 receptor radio pentru monitorizarea propagarii undelor lungi prin stratele inferioare ale ionosferei;-în Cipru 7 receptoare GNSS,1 receptor radio si o ionosonda digitala pentru studiul variabilitatii ionosferice. (http://www.panoramio.com/photo/22485320)

Acest proiect se bazează pe o filozofie de cercetare multidisciplinara care va aduce laolalta oameni de ştiinţă din domeniul seismologiei si al ionosferei, abordand aspecte de interes pentru ambele comunităţi ştiinţifice.